Dutch Aeropress Championship: de recepten

Dutch Aeropress Championship: de recepten

Door Stijn Braas, Coffeecompany HQ

2 minute read

De Aeropress is de makkelijkste manier om een lekkere kop koffie thuis te maken. Hij is bovendien ook een van de meest veelzijdige. Zo veelzijdig zelfs dat nu al 6 jaar in Nederland het Dutch Aeropress Championship wordt gehouden.

Door te spelen met maalgraad, temperaturen, doseringen en filters kun je proberen het beste uit de koffie te halen. Het is ondertussen een populaire traditie geworden die Coffeecompany dit keer al voor de vierde keer organiseerde. Dit jaar werd er gestreden met onze Muyongwe-koffie, van een prijswinnende producent in Rwanda. Na een harde strijd met 34 deelnemers werd uiteindelijk Jonatan Scheeper verkozen tot Dutch Aeropress Champion en mag later dit jaar Nederland vertegenwoordigen tijdens het World Aeropress Championship in Seoul (Zuid-Korea). Tweede werd Milad Feroegh en Erik Oosthuis ging met de derde prijs naar huis.

Foto

Ook pressen zoals de Nederlands kampioen? We hebben de recepten van onze winnaars gekregen. In combinatie met Muyongwe kun jij straks ook prijswinnende koffie thuis maken!

Jonatan

Goud: Jonatan Scheeper

Dosering: 19 gram

Maalstand: EK43 op stand 9

Water: 240 gram (R.O. 80ppm)

Filter: 2x aeropress filter

  • 1. Doe de filter in de houder en spoel door met heet water

  • 2. Verwarm het water tot 70ºC

  • 3. Gebruik de Aeropress rechtop en zet hem op een voorverwarmde server

  • 4. Doe de koffie in de Aeropress
  • 5. Start de timer en schenk in 1 keer al het water in
  • 6.Roer 4 keer in ongeveer 15 seconden

  • 7. Zet de plunger schuin in de Aeropress een hoek en trek een millimeter omhoog om ervoor te zorgen dat er geen water doorloopt
  • 8. Laat voor 30 seconden staan, als de timer op 1 minuut staat press in 40 seconden. Stop voordat je het sissen hoort 

  • 9. Schenk over in een onverwarmde kop


Milad

Zilver: Milad Feroegh

Koffie: 23 gr, 18,5 gr na het zeven

Maalstand: Rhinoware handmaler, 12 klikken grover dan fijnste instelling

Water: 250 gram Spa Reine (25 gr op kamertemperatuur, 225 op 88ºC)

Filter: 1x aeropress filter

  • 1. Maal koffie in een Rhinoware handmaler 

  • 2. Zeef de fines eruit met een Forlife theezeefje

  • 3. Schenk 25 gram Spa Reine op kamertemperatuur op in een omgekeerde Aeropress

  • 4. Voeg 18,5 gram koffie toe

  • 5. Schenk 50 gram water op 88ºC en wacht 30 seconden

  • 6. Schenk nog eens 175 gram water

  • 7. Roer 2 keer

  • 8. Flip op 1.20 minuut en press in 40 seconden in een onverwarmde kop


Erik

Brons: Erik Oosterhuis

Koffie: 33 gram

Maalstand: EK43 op stand 10,25

Water: 80gr Icelandic

Filter: 1x aeropress filter

  • 1. Gebruik de Aeropresss rechtop

  • 2. Voeg koffie toe

  • 3. Schenk 80 gram water op 50ºC en bloom voor 40 seconden

  • 4. Roer 1 keer

  • 5. Press zo snel mogelijk

  • 6. Verdun met 120 gram water op 70ºC 


What's next

LEES MEER Latte Art

Melk: Creatief met melk

Coffeecompany-barista’s Belle en Bruno zijn door naar de finales van de Latte Art Kampioenschappen. D...

LEES MEER DAC Recipes

Press like a champ

De Aeropress is onze favoriete methode om filterkoffie te maken en we waren dan ook een van de eerste...

Back to Top